Door het extra zetje in het tv-programma ‘Wordt u al geholpen?’ van tv-rechter Mr. Frank Visser, heeft mevrouw Knetemann na haar valpartij in Kraayenstein toch schadevergoeding gekregen, waarvoor de gemeente in eerste instantie geen aansprakelijkheid had willen erkennen (1). De Stedelijke Ouderencommissie had binnen anderhalve week meer dan 250 meldingen van losliggende stoeptegels ontvangen naar aanleiding van hun meldpunt. "En toch laat de wethouder het afweten om een apart struikelmeldpunt te creëren voor onveilige, scheefliggende stoeptegels", zegt Hart voor Den Haag/Groep de Mos-raadslid Janice Roopram.
Tijdens het debat met wethouder Bredemeijer heeft Roopram gevraagd waarom de onveilige bestrating aan de Steurendaal in Kraayenstein nog steeds niet was aangepakt. Hier was mevrouw Knetemann gevallen. "Het blijft allemaal zo vaag en weinig concreet. Ik heb de wethouder gevraagd of ze nog meer schadeclaims willen ontvangen zoals die van mevrouw Knetemann. Het is triest om te zien hoe je ouderen een omweg ziet maken over de weg om niet op de trottoir te lopen. Dat is toch de omgekeerde wereld?” stelt Roopram. Komende donderdag bij de raadsvergadering zal Janice Roopram een motie indienen om vaart te maken met de opknapbeurt van Kraayenstein. "Al vanaf 2015 wordt er gesproken over het opknappen van Kraayenstein. De buitenruimte is verouderd en daar zijn de scheve straatstenen ook onderdeel van".
Wethouder Bredemeijer gaf aan dat er aan de achterkant de meldingen op orde moeten zijn, het momenteel moeizaam teruggekoppeld wordt naar de melder en er geen track and trace systeem is. Wie heeft de melding in behandeling genomen. “Tijdens de beantwoording van de wethouder kwam alleen in me naar boven, dit is weer een lang proces. Wij zien de snelle actie niet terug in de aanpak van de wethouder. Ik heb gevraagd of de gemeente desnoods een pilot struikelmeldpunt wil starten, ook daar gaf de wethouder niet mee. We hebben het hier niet over het ophalen van een vuilniszak. Het gaat hier om kwetsbare mensen, waaronder ouderen en mensen met een beperking. Zij kunnen lelijk vallen door een scheefliggende stoeptegel. En dan zou er direct op gehandeld moeten worden. Wij begrijpen heel goed, dat als er sprake is van wortelopdruk wellicht verregaande maatregelen noodzakelijk zijn. Maar kom dan met serieuze tijdelijke voorzorgsmaatregelen. Ook daar geeft de wethouder geen gehoor aan!"
Roopram zal bij de raadsvergadering een motie indienen om een pilot ‘Struikelmeldpunt’ te creëren en een motie waarin ze het college verzoekt om intensiever toezicht worden gehouden op locaties waar graafwerkzaamheden worden uitgevoerd in verband met de aanleg van glasvezels. “Tja, we willen toch ook niet dat de inwoners nu ook meldingen gaan doen van scheefliggende stoeptegels door glasvezelwerkzaamheden?", aldus Janice Roopram.
(1) Mr. Frank Visser: Wordt U Al Geholpen? – Seizoen 1, aflevering 49